נשנושי פרעצל ומטבל צ׳דר

זה מתחיל בריח הנפלא שעולה מהתנור, ממשיך עם המרקם המיוחד – פריך מבחוץ ורך בפנים, טובלים במטבל הצ׳דר העז ו… בום! זה נגמר בביס אחד! זאת מתנת יום ההולדת שלי לשותפי המוכשר נמרוד. מדובר בזלילת חובה, ופריט חובה בכל ארוחת שבועות!

נשנושי פרעצל ומטבל צ'דר בסירפלא
בלוג המתכונים של אורלי ברונשטיין ונמרוד סונדרס
מה הציפוי החביב עליכם? אפשר מלח גס קלאסי, שומשום או קצח

הקונץ של הפרעצל 

הבצק פשוט – קמח, מים, שמרים, מלח וסוכר. בלי ביצים ועם כמות די קטנה של שומן (חמאה או שמן, תלוי בכם).

הקסם מתרחש בזמן החליטה. בישול קצרצר במים רותחים מתוגברים בכמות יפה של אבקת סודה לשתייה. זה מה שיוצר את הקראסט השחום המנוגד לתוכן הרך.

רוצים להכין מהר, בלי התפחה? מגדילים את כמות השמרים ל-2 כפיות גדושות ואיך שהבצק מתחיל להראות סימני התפחה ראשונית ממשיכים בשלבי ההכנה.

מעצבים וחותכים לגודל אחיד כמובן שאפשר בכל מיני סגנונות: כפתורים קטנים, מקלונים או מלבנים. חשוב שפיסות הבצק לא יהיו עבות מדי כי בבישול הן תופחות. ליצירת החתך האופייני גוזרים במספריים. אנחנו הלכנו על הגרסה הנונשלנטית.

ואם בא לי פרעצל? את אותו הבצק אפשר לעצב לפרעצל – מחלקים ל-8 חלקים שווים ויוצרים מכל חלק גלילה ארוכה ודקה. מסדרים בצורת פרסה, מצליבים את שני הקצוות ליצירת צורת הפרעצל ומהדקים. מתפיחים וחולטים באותו אופן, אבל קצת יותר זמן – כחצי דקה.

הציפוי הקלאסי מכיל רק מלח גס, אבל גם שומשום או קצח, זעתר או הכל ביחד – כמו everything החביב על האמריקאים – כולם באים בחשבון. אני טובלת בציפוי מיד אחרי החליטה אבל אפשר גם להבריש קודם בביצה. לשיקולכם.

נשנושי פרעצל ומטבל צ'דר בסירפלא
בלוג המתכונים של אורלי ברונשטיין ונמרוד סונדרס

ציפוי everything החביב על האמריקאים – שלל זרעים, שבבי בצל ושום

האפייה מחממים תנור לחום גבוה כ-210 מעלות. חשוב שהתנור יחומם מראש!

מטבל הצ׳דר זה לא חובה, אבל מוסיף את חווית הטבילה. במקור מכינים בשמל ומוסיפים צ׳דר מגוררת, אבל אפשר פשוט לחמם גבינת צ׳דר מגוררת עם שמנת מתוקה או שמנת לבישול ולערבב עד קבלת קרם.

נשנושי פרעצל

קשה להישאר אדישים לנשנוש המשגע הזה. אפשר להכין בכל מיני ציפויים ועם כל מיני מטבלים. אני הלכתי על הפייבוריט של נמרוד. תערובת everything ומטבל צ׳דר.

חומרים ל- 70 נשנושים (או 8 פרעצלים):

1/2 קילו  (31/2 כוסות + כף) קמח

300 גרם (כוס ורבע) מים

2 כפיות שמרים יבשים

2 כפות סוכר דמררה

1 כפית גדושה מלח

2 כפות שמן או חמאה מומסת

לתמיסה:

3-4 ליטר מים

2 כפות אבקת סודה לשתייה

לציפוי:

מלח גס

זרעי שומשום

תערובת כל טוב – everything (פרג, שומשום, קצח, שבבי בצל מטוגן, שבבי שום יבשים)

זעתר

אופן הכנה:

  1. במיקסר עם וו לישה מערבלים קמח, מים שמרים וסוכר במשך 2-3 דקות. מוסיפים מלח ושמן או חמאה מומסת ומערבלים עוד 5 דקות לקבלת בצק חלק, מעט דביק ונוח לעבודה.
  2. מעבירים לקערה משומנת, מכסים ומתפיחים כחצי שעה או עד שהבצק תופח יפה, אבל לאו דווקא מכפיל את עצמו.
  3. מחממים תנור ל-210 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  4. מחלקים את הבצק ל-4 חלקים. מרדדים מכל חלק גלילה חלקה ודקה בעובייה, וחותכים אותה לפיסות באורך 2-3 ס״מ. מכינים וחותכים כך את כל הגלילות. לחילופין אפשר לקלוע אותן לפרעצל.
  5. במקביל מביאים לרתיחה סיר גדול עם מים וכף סודה לשתייה.
  6. חולטים את פיסות הבצק בתמיסת הסודה הרותחת, למשך 25 שניות ומיד מוציאים בכף מחוררת ישר לתבנית. טובלים בשומשום או מלח גס ומניחים בתבנית. אופים 15 דקות או עד שהפיסות מזהיבות יפה.
נשנושי פרעצל ומטבל צ'דר בסירפלא
בלוג המתכונים של אורלי ברונשטיין ונמרוד סונדרס

למטבל הצ׳דר

100 גרם גבינת צ׳דר (כתומה) מגוררת

שליש-חצי כוס שמנת מתוקה או שמנת לבישול

רבע כפית פפריקה

מחממים את הגבינה והשמנת ביחד מעל להבה נמוכה או במיקרו. מערבבים לקבלת קרם חלק במרקם הרצוי, במידת הצורך מדללים. כשהמטבל עובר קירור הוא מתגבש, חייבים לחמם שוב.

נשנושי פרעצל ומטבל צ'דר בסירפלא
בלוג המתכונים של אורלי ברונשטיין ונמרוד סונדרס

3 תגובות הוסף תגובה

  1. שרה אנגל הגיב:

    אורלי פלאי בורנשטיין הניכבדה. אני קוראת בפעם הראשונה את המתכונים שלך באתר שלך. בדרך כלל קראתי אותם לפעמים באתרי עיתונות שונים. הפעם באתר שלך. כמו שכתוב עליך בויקיפדיה את גם ובין היתר, עיתונאית אוכל. אז יש לי רק שאלה אחת. כעיתונאית, את לא צריכה להתעניין בשמות של המאכלים שאת מביאה בכתבות שלך כשהם באים ממדינות אחרות? ולכתוב או להגות אותם כמו שהם מופיעים בשפתם המקורית ובמדינתם המקורית? לא קוראים לזה פראצל אלא בראצל בבית ולא בפה. אני אוכלת כבר36 שנה בראצל בגרמניה ואיש לא קורא ולא כותב את זה פראצל! רק בראצל. אז היגיע הזמן שמישהו יעשה את הצעד ויתקן את הטעות הדבילית הזו. כמו שבישראל מחליפים בין אנדיב לצ'יקורי. שהם בדיוק להפך. האנדיב הישראלי הוא צ'יקורי והצ'יקורי בישראלי הוא האנדיב ואיש לא מוכן ללמוד את מה שנכון ולתקן רק בגלל שזה השתרש בשפה. אתם ממש מצחיקים. רק שתדעי קוראים לזה בראצל! והפנקייק הגרמני מוכר לי יותר בשם קייזאר שמארן. וכדי לעשות אותו נכון יותר קורעים אותו בגסות בעזרת סכין ומזלג לקראת סוף הבישול ומפזרים עליו צימוקים ומגישים אותו עם קומפוט שזיפים מי שאוהב ואבקת סוכר למעלה..
    בברכה שרה אנגל גרמניה
    נ.ב.: חבל ששתי השורות התחתונות ביותר כתובות באותיות שחורות על רקע אפור כהה. אני לא רואה כל כך טוב ולא מסוגלת לכן לקרוא את מה שכתוב שם. אולי אפשר להחליף את הכיתוב ללבן אז אפשר יהיה לקרוא את הכתוב.

    1. אורלי פלאי ברונשטיין הגיב:

      שרה היקרה תודה על התגובה ועל ההערות וההארות שלך. גם אני ביקרתי בגרמניה ואני יודעת שההגייה הנכונה היא ברצאל אבל כשאנשים מחפשים פרצעל הם לא יחפשו אותו באות ב׳. ולכן אנחנו משתמשים במילה פרעצל. כדי להיות נגישים לאנשים. אני אוסיף את זה לפוסט עצמו כמובן. לגבי הכיתוב הכהה, אבדוק וכמובן אנסה לשנות.

תגובות: המקום לשאלות ,רעיונות ותמונות של המנות שאתם הכנתם