הדואה של סבתא יהודית

האומאמי של המזרח התיכון, הזעתר של מצרים – את תערובת הבריאות, שמכינים מזרעי שומשום, כוסברה וכמון – קלויים וטחונים – אוכלים עם שמן זית וטובלים בה פיתה או לחם. היא ארומטית, טעימה וסופר-בריאה! הסבתות טוענות שזה בדיוק מה שצריך לאכול עכשיו, כדי לשמור על הבריאות. יצאנו לבדוק!

השילוש הקדוש – כמון, כוסברה ושמשום

הכל אודות הדואה

שומשום – אבל רק מלא, שיש כאלה המכנים אותו “אדום” – נשבעת לכם שהסגולות המיוחסות לזרעים הטעימים האלה כה רבות וחשובות. אכילה קבועה של שומשום מלא מפחיתה את הסיכוי לחלות, פשוט ככה. מדובר במגוון רחב של מחלות ודלקות שגוף האדם מתמודד איתן.

כמון וכוסברה – הצמד החביב על מטבחי המזרח התיכון (מי אמר פלאפל?), מתמחה בסילוק רעלנים מהגוף, בהקטנת דלקתיות, בתרומה לוויסות הורמונלי ובהגנה על המערכת החיסונית. מזונות-על של ממש. קונים זרעים שלמים וטריים בלבד!

אגוזים, שקדים או בוטנים – לא ברור מתי נוספו לסיפור הדואה – סבתא יהודית מוחה ודוחה את הרעיון מכל וכל. אבל אין ספק שהם מוסיפים עוד גוון טעם מעניין. אם תחליטו להוסיף, רק עשו טובה ואל תגזימו עם המינון, כדי להשאיר את הכבוד לכוכבים האמיתיים של הדואה.

סוד הקסם בקלייה– קולים את הזרעים כדי לפתוח אותם באמצעות החום. קולים במחבת חמה ויבשה (ללא שומן) או בתנור על תבנית. איפה עדיף? תלוי בכמויות שמכינים – מחבת לכמות קטנה, תבנית לגדולה. בכל מקרה קולים כל סוג לחוד, כי הזמן הדרוש לא אחיד.

טחינת המרכיבים – השלב הזה הוא שלב המיקסום, הקתרזיס של התבלינים וכדאי שייעשה כמה שיותר סמוך לזמן האכילה. למה? כדי לשמור על הארומה ועל הטעמים. הכי טוב להשתמש במטחנת תבלינים אבל גם מעבד מזון חזק יעשה את העבודה..

מלח – חשוב ביותר להעצמת הטעמים. אבל אין צורך להגזים, גם אם אתם אוהבים מלוח, כי גם השומשום מלוח.

קולים כל סוג בנפרד. סבתא יהודית משתמשת בכמון טחון – אותו היא משלבת עם זרעי שומשום וכוסברה שלמים

אל תתבלבלו עם גומסיו! – תערובת שומשום קלוי שמשמשת כתחליף למלח במטבח היפני. זוהי תערובת ריפוי מיקרוביוטית מעולה לאיזון במצבים של נפילת סוכר, אנמיה ועייפות – מניחים כפית על הלשון ולועסים היטב. מאיפה לי לדעת את כל זה? מהספר “תשעים אחוז בריא” של שרון בר גיל. אודותיו כתבנו כאן – ספר חדש: תשעים אחוז בריא

דואה של סבתא יהודית

תנו כפיים לתערובת הזרעים הטעימה, שתשאיר אתכם בריאים ומאושרים! תלמדו מסבתא יהודית מירנדה – תכינו כמות גדולה ותחלקו צנצנת לאנשים שאתם הכי אוהבים. תיכף ראש השנה וזאת יכולה להיות תשורה חיננית, טעימה ובריאה!

חומרים ל-5 צנצנות:

חצי קילו שומשום מלא (אדום)

250 גרם זרעי כוסברה

100 גרם כמון טחון

מלח ופלפל, לפי הטעם

ההכנה:

1. מנקים את זרעי השומשום והכוסברה ושולפים מתוכם לכלוכים ואבנים קטנות.

2. קולים במחבת או בתנור חם (כ-200 מעלות) כל סוג לחוד במחבת או בתבנית נפרדת\ עד שהגרגרים זהובים וקלויים יפה. מצננים היטב.

3.  מערבבים את השומשום והתבלינים יחד בצנצנת זכוכית. כך הם נשמרים בצורה אופטימלית.

4. כשרוצים להכין את התערובת הטחונה להגשה: טוחנים יחד עד שהופך להיות מרקם טחון בצבע חום כהה ודחוס. מרגיש מעט רטוב, בגלל השומן של השומשום.

5. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם ומחלקים לצנצנות קטנות. שומרים במקרר או פריזר.

7. המלצת הגשה: מפזרים דואה על פיתות עם שמן זית או על לחם כהה מרוח בגבינה לבנה או חמאה.

הדואה של סירפלא

לתערובת הדואה שלנו מתווספים אגוזי לוז (או פקאן). הם מוסיפים עוד מימד של טעם נפלא. אנחנו משתמשים בדואה לתיבול ירקות טריים ואפויים וגם לבישול קדירת עוף עם תפוחי אדמה.

חומרים ל-3 צנצנות:

300 גרם שומשום כהה (אדום)

150 גרם זרעי כוסברה

70 גרם זרעי כמון

100 גרם אגוזי לוז או פקאן

חצי כפית מלח

ההכנה:

1. קולים במחבת או בתנור חם (כ-200 מעלות) כל אחד מהתבלינים (שומשום, כוסברה, כמון) ואת האגוזים לחוד בתבנית נפרדת עד שהגרגרים והאגוזים זהובים וקלויים יפה. מצננים.

2.  מערבבים את התבלינים יחד בצנצנת זכוכית. שומרים במקום חשוך וקר.

3. לפני ההגשה טוחנים את התערובת עד לקבלת תערובת לחה – גסה או דקה לטעמכם. מוסיפים מלח ומערבבים. ומחלקים לצנצנות. שומרים במקרר או פריזר.

4. מגישים עם צלוחית שמן זית ירקות טריים ולחם כלשהו.

תגובות: המקום לשאלות ,רעיונות ותמונות של המנות שאתם הכנתם